24 Отворено - Дали подотворените порти кон ЕУ ќе ги отворат и фондовите за развој?

Милионски долгови, нереално планирани трошоци - дваесетина општини со блокирани сметки, тонат во долгови, ама не сопираат со нови. Како најголемите должници ќе се извадат од калта? Реални или непромислени и недомаќински трошења на градоначалниците? Општина Гостивар има околу десет милиони евра долг, од кои скоро 6 се од комуналното претпријатие. Градоначалникот Таравари ветува дека тоа нема да ги закочи планираните проекти. Дали подотворените порти кон ЕУ ќе ги отворат и фондовите за развој? Во 24 отворено за искуствата од грешките на претходните и надлежностите и обврските на новата локална власт. Експерти, градоналници, институции, невладини-како до подобар живот и развој на општините. Во 24 Отворено зборуваат Арбен Таравари-градоначалник на општина Гостивар, Дејан Павлески-заменик министер за локална самоуправа, Аце Коцески-градоначалник на оопштина Велес и Душица Перишиќ -Зелс.